Full fart i Ordenshuset – sedan 1901

Ordenshuset i Umeå byggdes av Umeå Nykterhetsvänners Byggnadsförening våren 1901. Idag ägs huset i huvudsak av IOGT-NTO Umeå som är en förening inom IOGT-NTO-rörelsen och drivs av en ideell styrelse.

Vi gör vårt bästa för att huset ska leva och utvecklas – och fyllas med bra verksamhet, nu och i framtiden. Vi har flera fasta hyresgäster som fyller stora delar av huset, men också tre lokaler som föreningar, företag och privatpersoner kan hyra.

Bottenvåning:
Hårfrisörska, UNF Axiom och Mötesköket (som kan hyras per timme).
1 trappa:
Sveasalen, Götarummet och Norrlandsrummet (som kan hyras per timme) samt kontor
2 trappor:
Junis Umeå och kontor
I gårdshuset:
IOGT-NTO Medmänniska, butikslokal och en lägenhet

Husets historia

Byggnadsföreningen bildades året 1900 av logerna Ume Skans, Västerbottens Banér af N.T.O. Finch af I.O.G.T. och templet Höstblomman af T.O.

Den nybildade föreningen beslöt att köpa en tomt och bygga ett hus, som skulle komma att kosta hela 36 000 kronor. Det var ett mycket djärvt beslut då det bara fanns 400 kronor i kassan!

Vår vackra neonskylt är original sedan 1944.

I drygt hundra år har nu huset varit en mötesplats för IOGT-NTO-rörelsen, som vi heter idag. Ordenshuset har genom åren varit en populär plats för allt från fest och teater till föreläsningar och politisk agitation.
År 2005 brann delar av huset. Idag är lokalerna därför nyrenoverade och kan hyras av föreningar, företag och privatpersoner för konferenser, kulturevenemang, möten, föreningsträffar, teater och fester.

Välkommen till IOGT-NTO-rörelsens Ordenshus i Umeå!